Besparen
besparen_header

Er zijn verschillende mogelijkheden om energie te besparen in de vernieuwde N470, zowel tijdens de bouw als in het gebruik. Ten eerste is het streven om de materialen en de constructie van de weg zo uit te voeren, dat toekomstig onderhoud minder vaak nodig is. Dat is een grote besparing én het scheelt in de overlast die wegonderhoud toch vaak met zich mee brengt.

Daarnaast zoeken we naar maatregelen die ervoor zorgen dat de weg elke dag zo efficiënt mogelijk omgaat met de energie die nodig is om bijvoorbeeld de verlichting te laten branden, verkeersinformatie te tonen of het wegdek ijsvrij te maken.

Proeftuin Asfalt

Asfalt draagt veel bij aan de CO2 footprint van de N470. Het feit dat het wegdek van de N470 aan vervanging toe is, is dus een mooie gelegenheid om innovaties op het gebied van asfalt te testen. Verschillende soorten asfalt worden in een proefvak getest. Bijvoorbeeld asfalt dat zorgt voor een lagere rolweerstand, of asfalt met een plantaardig bindmiddel in plaats van bitumen uit aardolie. Op een privéterrein ligt inmiddels een proefvak van asfalt met een lagere rolweerstand. Hiermee wordt getest of de stroefheid van het asfalt voldoende is, hoeveel de rolweerstand verlaagd wordt en hoe het asfalt zich houdt.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan op Twitter.